2.8.2023

Pompejissa yhä nähtävissä olevia seinäkirjoituksia

Pompejissa voi yhä nähdä paljon antiikinaikaisia seinäkirjoituksia niin katujen varsilla kuin julkisten ja yksityisten talojen sisällä. Monet seinäkirjoituksista eivät ole kovin näkyviä, varsinkaan seinälaastiin kaiverretut graffitot, joten on hyvä ottaa etukäteen selvää niiden sijainnista, jos niitä haluaa Pompejin vierailulla bongata.

Alla näkyvään karttaan on merkitty muutamia paikkoja, joissa seinäkirjoituksia yhä on näkyvillä. Paras paikka tutustua erilaisiin kaiverrettuihin kirjoituksiin ja piirroksiin (= graffiti) on Pompejin suureen teatteriin johtava käytävä (nro 2). Ulkoseinille maalattuja ilmoituksia (= dipinti) voi nähdä esimerkiksi yhden Pompejin pääkadun, Via dell'Abbondanzan varrella (esim. nrot 5 ja 6). Mitkä kohteet milloinkin ovat auki yleisölle, vaihtelee, joten tarkista ajankohtainen tieto sivulta Pompeiisites.org.


1 Antiquarium

Antiquariumin eli Pompejin museon näyttelyyn kuuluu suuri seinämaalaus Casa del Criptoporticosta (I 6,2). Maalaukseen on kaiverrettu piirroksia, jotka esittävät villieläimiä ja metsästäjiä. Toisessa freskossa Verecunduksen työpajasta (IX 7,7) on maalattuja vaalimainoksia.

Seinämaalaus Casa del Criptoporticosta.

Eläimiä ja metsästystä (venatio?) esittävä graffito.

Seinämaalaus ja vaalimainoksia.

2 Teatterin käytävä (VIII 7,20)

Pompejin suureen teatteriin Via Stabianalta johtavan käytävän molemmilla seinillä on paljon graffitopiirroksia ja -tekstejä.

Suurifalloksista miestä esittävä graffito.

3 Bordelli / Lupanar (VII 12,18)

Pienissä huoneissa keskikäytävän eteläpuolella on paljon graffitoja. Eniten löytyy ensimmäisestä huoneesta vasemmalla, kun tulee sisään Vicolo del Lupanarelta.

Graffitoja bordellin ensimmäisessä huoneessa vasemmalla.

4 Terme Stabiane (VII 1,8)

Kylpylän naisten osaston pukuhuoneen (apodyterium) seinillä on useita graffitoja. Vaatteiden säilytykseen tarkoitettujen lokeroiden välisillä seinillä on mm. laivoja ja lintuja esittäviä piirroksia.

Naisten pukuhuone.

Laivaa esittävä graffito.

5 Asellinan baari (IX 11,2)

Niin kutsutun Asellinan baarin ulkoseinillä voi nähdä useita maalattuja vaalimainoksia, samoin baarin itäpuolella olevan talon ulkoseinällä.

Asellinan baari.

Vaalimainoksia.

6 Casa di Trebius Valens (III 2,1)

Oven III 2,1 itäpuolella olevalla seinällä on pala seinälaastia, johon on maalattu vaalimainoksia ja gladiaattorinäytösten mainoksia. Seinä vaurioitui pahasti toisen maailmansodan pommituksissa, minkä vuoksi seinälaastista on vain tämä pala jäljellä.

Trebius Valensin talon julkisivu.

Vaalimainoksia ja ilmoituksia gladiaattorinäytöksistä.

7 Casa della Nave Europa (I 15,3)

Suuri Europa-nimistä laivaa esittävä graffito on atriumin pohjoisseinällä kahden sivuhuoneisiin johtavan oven välissä.

Casa della Nave Europan atrium. Laivaa esittävä graffito oikealla.

8 Musculuksen baari (I 7,14)

Muutama suuri maalattu vaalimainos näkyy kadulla baarin itäisellä ulkoseinällä.

Vaalimainoksia Musculuksen baarin ulkoseinällä.

9 Casa degli Amanti (I 10,11)

Talon sisäänkäynnin seiniltä löytyy useita kirjoituksia ja piirroksia. Peristylium-puutarhan peräseinällä on ainakin yksi seinäkirjoitus.

Graffito peristyliumin peräseinällä.

10 Casa degli Amorini dorati (VI 16,7)

Taloon Via Stabianalta johtavan sisäänkäynnin seinillä on useita kirjoituksia. Muutamia lisää löytyy peristyliumin pylväistä.

Graffitoja Casa degli Amorini doratin sisäänkäynnin seinällä.

11 Casa delle Nozze d'Argento (V 2,i)

Atriumissa ja peristyliumissa on säilynyt runsaasti seinäkirjoituksia. En ole päässyt vierailemaan talossa, koska se on ollut pitkään restauroitavana. Se on kuitenkin juuri avattu uudestaan yleisölle.

12 Risteys regio V:ssä

Vicolo delle Nozze d'Argenton ja Vicolo dei Balconin muodostaman risteyksen ympärillä on useita hyvin säilyneitä vaalimainoksia.

Risteyksen luoteispuolella näkyviä vaalimainoksia.

Vaalimainoksia korttelin V 3 luoteisnurkassa.

13 Casa di Orione

Talon ulkoseinällä voi nähdä pari vaalimainosta ja talon sisäänkäynnin pohjoisseinällä on useita graffitoja.

Vaalimainos Casa di Orionen oven vieressä.

14 Casa del Giardino

Muutamia graffitoja löytyy taloon johtavan oven ovenpielistä. Talon sisällä atriumin itäseinällä on nyt jo kuuluisaksi tullut hiilikirjoitus, jossa mainitaan päivämäärä 17. lokakuuta.

Casa del Giardinon sisäänkäynti.

Graffito ovenpielessä oven oikealla puolella.

Valokuvat: Joonas Vanhala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti