28.10.2020

Herjauksia Pompejin seiniltä

Lueskelen taas näitä Pompejin seinille kirjoitettuja herjauksia ja päätin esitellä muutamia tyypillisiä aihepiirejä ja esimerkkejä niistä. Luvassa on siis monenlaisia alatyylisiä hävyttömyyksiä ja muita solvauksia. Seinäkirjoitusten käännökset ovat omaa käsialaani.

Kaikkein useimmin herjausten aiheena Pompejissa oli seksi. Yli kaksi kolmasosaa tutkimistani herjauksista liittyy erilaisiin seksiakteihin ja sukupuolielimiin. Tavallisia herjaavia ilmauksia ovat esimerkiksi fellator (kullinimijä), cunnilingus (pillunnuolija) ja cinaedus (penetraation kohteeksi alistuva mies / passiivinen homoseksuaali). Myös prostituutioon viitataan usein, vaikka osa seinäkirjoituksista on prostituoitujen mainoksia eikä herjauksia.


Martialis on pillunnuolija. (CIL IV 1331, jäljennös kuvassa)

Lucilia hankki tienestiä ruumiillaan. (CIL IV 1948)

Ianuarius on hintti (cinaedus). (CIL IV 2334)

Ionis imee kullia. (CIL IV 2403)

Ulkonäkö on toinen tavallinen herjausten aihe. Huomiota kiinnitettiin häpeällisinä pidettyihin piirteisiin kuten karvattomuuteen tai ylettömään seksinhimoon viittaaviin fyysisiin ominaisuuksiin. Jonkin verran esiintyy myös karikatyyripiirroksia.

Peregrinus + karikatyyripiirros (CIL IV 1810)

Epaphra, olet kalju/karvaton. (CIL IV 1816)

Phileros on munaton. (CIL IV 1826)

Euplialla on löysä vittu ja iso klitoris. (CIL IV 10004)

Myös kehoon ja ruumiintoimintoihin liittyvät asiat miellettiin häpeällisiksi, mikä näkyy esimerkiksi sairauksiin ja eritteisiin liittyvissä herjauksissa.

Secundus kakkaa täällä, kakkaa täällä, kakkaa täällä. (CIL IV 3146)

Täällä minä juuri nussin kaunisvartaloista tyttöä. Monet häntä ylistivät, mutta hänen sisällään oli saastaa. (CIL IV 1516)

Chius, toivon että peräpukamasi tulehtuvat uudestaan niin että ne kipeytyvät pahemmin kuin aiemmin. (CIL IV 1820)

Hieman kesympiä ovat esimerkiksi varkaisiin tai eläimiin liittyvät herjat. Näitä on vain muutamia seinäkirjoitusten joukossa, mikä johtuu ehkä siitä, ettei niitä mielletty kovin tehokkaiksi loukkauksiksi.

Labicula on varas. (CIL IV 4776)

Oppius, senkin rattopoika (emboliarius), varas, pikku näpistelijä. (CIL IV 1949)

Brutus on koira. (CIL IV 10093c)

Monissa herjauksissa kohdetta kutsutaan erilaisilla tavoilla kelvottomaksi tai arvottomaksi:

Samius Corneliukselle: sinut saisi hirttää! (CIL IV 1864)

Ephebus, olet oikea sähläri (ardalio). (CIL IV 4765)

Somene on kelvoton. (CIL IV 8322k)

Muutamat herjaukset ovat sisällöltään omaperäisempiä tai muodoltaan taidokkaampia. Monet oli kirjoitettu runomitassa, esimerkiksi elegisen distikonin muotoon kuten 1516 edellä (käännös ei ole runomitassa). Kirjeen muotoon kirjoitettu graffito 1852 vaikuttaa selkeän ironiselta.

Pyrrhus lähettää terveisiä kollegalleen Chiukselle. Olen pahoillani, koska kuulin sinun kuolleen. Siispä voi hyvin! (CIL IV 1852)

Gaius Adius Ventrio, roomalainen ritari, oli syntynyt punajuurten ja kaalien joukossa. (CIL IV 4533)

Aihepiirejä, joita herjausten joukossa ei juuri esiinny ovat esimerkiksi syntyperä ja ammatit, jotka olivat tavallista ainesta roomalaisen retoriikan herjauksissa. Roomalaisilla oli vakiintuneita käsityksiä esimerkiksi vieraiden kansojen edustajista ja tiettyjen ammattien häpeällisyydestä, mutta nämä eivät nouse esille herjauksissa Pompejin seinillä. Myöskään eräitä roomalaisen komedian vakioherjauksia kuten stultus (tyhmä) ei esiinny lainkaan. Haen tutkimuksessani selitystä näille aihevalinnoille tarkastelemalla  erityisesti herjauksissa esiintyviä stereotypioita ja sitä, mistä kontekstista nämä stereotypiat nousivat.


Kuvien ja seinäkirjoitusten lähde: CIL IV = Corpus inscriptionum Latinarum, vol. 4, Berolini 1871–.

1 kommentti:

  1. Nämä ovat kyllä todella mielenkiintoisia, jään innolla odottamaan seuraavia esimerkkejä

    VastaaPoista