3.10.2021

Osoitteena Villa Lante, Rooma

Matkustin syyskuun alussa Roomaan, jossa asun ja teen tutkimusta seuraavan vuoden ajan Suomen Rooman-instituutissa. Tukikohtanani on Rooman keskustan tuntumassa Gianicolo-kukkulalla sijaitseva Villa Lanten renessanssihuvila, jossa instituutti toimii ja jonka asuntolassa minulla on oma huone. Osoitteeni on tällä hetkellä siis Passeggiata del Gianicolo 10, Villa Lante, Rooma.

Villa Lante al Gianicolo

Villa Lante on minulle tuttu jo monelta aiemmalta Rooman-reissultani. Asuin ensimmäisen kerran Lantessa teologian opiskelijoiden opintomatkalla 2008 ja seuraavan kerran latinan opettajien kurssilla 2016. Keväällä 2018 olin Lantessa kolme kuukautta instituutin tieteellisellä kurssilla ja keväällä 2020 olin neljä kuukautta mukana instituutin johtajan työryhmässä. Talo ja sen henkilökunta ovat siis ehtineet tulla tutuiksi.

Villa Lantessa on tehty suomalaista tutkimusta siitä lähtien, kun instituutti 1950-luvun alussa avattiin. Rakennuksen ja instituutin historiasta voi lukea lisää instituutin nettisivuilta. Instituutti tukee erityisesti antiikintutkimusta ja muita Roomaan ja Italiaan liittyviä tutkimusaloja esimerkiksi järjestämällä kursseja ja myöntämällä tutkimusapurahoja. Itse saan asua ja työskennellä täällä perinteikkään Wihurin stipendin ansiosta.

Instituutin yläkirjasto

Instituutti tarjoaa hyvät puitteet tutkimuksen tekemiselle. Instituutin kirjastosta löytyy paljon tutkimuskirjallisuutta, ja instituutin kautta pääsen käsiksi myös muiden Roomassa toimivien instituuttien kokoelmiin. Erityisen hyödyllisiä ovat esimerkiksi Amerikan akatemian ja Saksan arkeologisen instituutin kirjastot. Instituutissa tapaa myös muita tutkijoita, niin suomalaisia kuin muiden instituuttien edustajia. Varsinaisen tutkimuksen lisäksi tärkeitä ovat juttutuokiot muiden asukkaiden kanssa Lanten terassilla, josta muuten avautuu paras maisema koko Roomassa!

Näkymä Lanten terassilta

Aion stipendivuoden aikana käydä myös Pompejissa tutustumassa tutkimukseni kannalta tärkeisiin seinäkirjoituksiin ja paikkoihin, joista seinäkirjoitukset löydettiin. Monet seinäkirjoituksista ovat tosin jo ehtineet tuhoutua Pompejin kaivausten jälkeen, mutta muutamia on vielä nähtävissä paikan päällä tai Napolin arkeologisen museon kokoelmissa. Näitä on tärkeä tutkia alkuperäisessä rakennuskontekstissa, jotta hahmottuu, minkälaisiin paikkoihin ne oli kirjoitettu, miten näkyviä ne olivat ja kuka niitä mahdollisesti saattoi kirjoittaa ja lukea.

Wihuristin huone Gavina

Wihuristilla, joksi Wihurin stipendiaattia täällä perinteisesti kutsutaan, on Lanten asuntolassa oma huone, tai pikemminkin pieni asunto. Noin 20 neliön kokoisessa huoneessa on oma wc/suihku ja keittonurkkaus, joita muissa asuntolan huoneissa ei ole. Käyn usein kyllä yhteiskeittiössä tai terassilla syömässä, jotta en täysin erakoidu omaan huoneeseeni. Työtiloina instituutissa on kaksi seminaarikirjastoa. Työskentelen kuitenkin useimmiten omassa huoneessani, jossa minulla on paras työrauha.

Myös paikallinen "Party Bus" on jälleen liikenteessä Gianicololla

Elämää asuntolassa häiritsee hieman viereinen puisto ja Garibaldin aukio, jotka ovat sekä turistien että paikallisten suosiossa bilepaikkana iltaisin ja viikonloppuisin. Aukiolla on kesäaikaan baari, jossa musiikki pauhaa pikkutunneille asti. Usein näkee myös porukoita, jotka ovat tulleet kukkulalle juhlistamaan jonkun syntymäpäivää. Juhlinta huipentuu yleensä keskiyön kellonlyömään, jolloin poksautetaan kuoharit ja lauletaan (epävireisesti) "tanti auguri a te...". Toisinaan ammutaan vielä patterillinen ilotulitteita. Syksyn tullen baari onneksi menee kiinni ja juhlinta toivon mukaan rauhoittuu. Korvatulpat korvissa nukun yleensä ihan hyvin.

Villa Lanten loggia

Villa Lante on upea rakennus ja hienolla paikalla Gianicolo-kukkulan laella. On todella arvokasta, että Suomen valtio ja instituutin säätiö rahoittavat ja ylläpitävät tällaista tutkimusinstituuttia. Moni opiskelija ja tutkija pääsee täällä syventymään Rooman historiaan ja kulttuuriin aivan erityisellä tavalla. Instituutin ja sen yhteistyötahojen ansiosta minäkin saan asua Villa Lantessa tämän vuoden ja tehdä väitöskirjatutkimustani täällä, mistä olen erittäin kiitollinen. Samalla saan myös nauttia Rooman nähtävyyksistä ja kokea kaikki Italian vuodenajat.

Vediamoci a Roma!


Valokuvat: Joonas Vanhala, 2020–2021

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti