2.12.2021

Pompejissa tutkimassa hävyttömiä seinäkirjoituksia

Olin juuri tutkinut Pompejilaisessa talossa paria seinäkirjoitusta, joita olin varta vasten tullut katsomaan. Olin jo lähdössä jatkamaan matkaani, mutta satoi kaatamalla, joten jäin pitämään sadetta talon ovensuuhun. Satuin vilkaisemaan vastakkaista seinää oven toisella puolella ja huomasin siinäkin jotain raapustuksia. Tuossahan on selvä herjaus! Leporis felas eli ”Leporis, sinä imet kullia”. Tämä löytö oli tutkimusretkeni ehdoton kohokohta.

Pompejissa marraskuussa 2021

Halusin tulla Roomaan tekemään väitöskirjatutkimustani juuri siksi, että pääsisin Pompejiin tutustumaan sieltä löytyneisiin seinäkirjoituksiin, jotka ovat tutkimukseni keskeisintä aineistoa. Useimpien seinäkirjoitusten tekstit löytyvät piirtokirjoitusjulkaisuista, mutta julkaisujen pohjalta on vaikea saada kunnollista käsitystä siitä, minkälaiseen ympäristöön seinäkirjoitukset oli kirjoitettu. Kuinka näkyvällä paikalla kirjoitus oli? Miten suurilla kirjaimilla se oli kirjoitettu? Mitä rakennuksia ja tiloja paikan ympärillä on? Ketkä siinä paikassa mahdollisesti liikkuivat? Oliko siellä paljon muita seinäkirjoituksia? Julkaistujen tietojen, karttojen ja valokuvien avulla pystyy päättelemään monenlaista, mutta paikan päällä käyminen antaa aivan toisenlaisen käsityksen seinäkirjoitusten fyysisestä kontekstista ja usein tuottaa uusia oivalluksia.

Pompejin forum

Niinpä tein marraskuisen tutkimusretken Pompejiin. Vietin kolme kokonaista päivää Pompejissa seinäkirjoituksia ja niiden kirjoituspaikkoja tutkien ja valokuvaten, ja kahtena päivänä kävin Napolin arkeologisessa museossa. Olin suunnitellut retkeä etukäteen ottamalla selvää seinäkirjoitusten sijainnista Pompejissa ja anomalla lupia muutamiin kohteisiin, jotka eivät ole auki turisteille.

Yksi kiinnostavimmista kohteista oli Pompejin suuri ilotalo Lupanar. Talossa on prostituoitujen huoneita kahdessa kerroksessa ja paljon seksiin liittyviä seinämaalauksia. 

Ilotalon käytävä

Seinämaalaus ilotalon käytävässä

Alakerran huoneissa on muuratut sängynpohjat, joiden päällä on luultavasti ollut patja tai muuta pehmustetta. Näissä huoneissa on säilynyt poikkeuksellisen paljon seinäkirjoituksia, joista suurin osa on alatyylisiä ja osa ehkä herjauksia. Sain luvan käydä huoneissa, joihin yleisöllä ei muuten ole pääsyä. Turistit saavat katsoa sisään huoneisiin ovelta. Melkoinen turistivirta kulkikin Lupanarin läpi, ja moni jäi ihmettelemään työskentelyäni, kun kyykin tutkimassa huoneiden seiniä taskulampun, mittanauhan ja muistiinpanovälineiden kanssa.

Prostituoidun huone

Valaistus oli heikko ja kirjoituksia oli muutamilla seinillä niin paljon, että oli vaikea erottaa tekstejä toisistaan. Yritin muistiinpanojeni avulla ja taskulampun valossa löytää aineistooni kuuluvia kirjoituksia, ja löysinkin lopulta suurimman osan. Tässä muutamia esimerkkejä tutkimistani ilotalon seinäkirjoituksista:

Feliclam ego hic futui (CIL IV 2200) = Minä panin täällä Feliclaa (näkyy kuvan keskellä osittain)

Phoebus pedico (CIL IV 2194) = Phoebus on perseeseennussija

𝚳𝚶𝚲𝚨 𝚽𝚶𝚼𝚻𝚶𝚼𝚻𝚸𝚰𝚺 (CIL IV 2204) = Mola on nussijatar

Fututa sum hic (CIL IV 2217) = Minua pantiin täällä

Pedicare volo (CIL IV 2210) = Haluan panna perseeseen

Vaikka olin nähnyt valokuvia näistä seinäkirjoituksista, en ollut tajunnut, miten paljon niitä todellisuudessa on joillain seinillä, ja kuinka osa oli kirjoitettu valtavan suurilla ja osa aivan pikkuruisilla kirjamilla. Käsialoja hahmottaa myös paremmin, kun tekstit näkee itse. Kiinnostavaa on huomata, että seinäkirjoitukset ovat kertyneet pariin huoneeseen, kun taas joistain huoneista ei löydy seinäkirjoituksia juuri ollenkaan. Tästä herää kysymys, miksi kirjoitukset kertyivät tällä tavalla tiettyihin huoneisiin. Tutkijat ovat arvelleet, että nämä ehkä toimivat jonkinlaisina odotushuoneina tai niissä asioitiin useammin kuin muissa huoneissa.

Casa del Frutteto, seinäkirjoitukset irrotettu ovien välistä

Lupanarin lisäksi sain luvan käydä yhdessä yksityistalossa (Casa del Frutteto), jossa piti olla kourallinen herjauksia yhdellä seinällä. Kun pääsin taloon, sain huomata, että kyseinen seinälaasti on irrotettu ja ilmeisesti viety jonnekin säilöön. Täytyy siis seuraavaa tutkimusretkeä varten selvittää, mihin nämä herjaukset on viety ja onko niitä mahdollista nähdä. Talo oli kuitenkin todella hieno värikkäine freskoineen, ja pystyin tutkimaan tarkoin paikan, johon seinäkirjoitukset alun perin oli kirjoitettu.

Casa del Frutteto, freskoja

Casa del Frutteto, freskoja

Suurin osa Pompejista löytyneistä seinäkirjoituksista on kaivausten jälkeen joko tuhoutunut tai otettu seiniltä irti ja viety muualle säilöön. Niinpä tutkin Pompejissa pääasiassa vain paljaita seiniä ja valokuvasin katuja, ovensuita, huoneita ja muita paikkoja, joista herjauksia on löytynyt. Yhdellä kujalla (Vicolo delle Pareti Rosse) laskin oviaukkoja, joista osa on muurattu umpeen, mikä on johtanut epäselvyyteen siitä, minkä oven viereen eräät seinäkirjoitukset oli kirjoitettu. Sijainnit Pompejissa on tapana ilmoittaa modernien ovi- ja korttelinumeroiden avulla. Sain tämän yhden kujan ovien lukumäärästä ja sijainnista nyt jonkinlaisen selvyyden.

Vicolo delle Pareti Rosse, Pompeji

Halusin tutustua myös muutamiin viime vuosina esiin kaivettuihin taloihin ja niistä löytyneisiin herjauksiin, jotka edelleen ovat nähtävillä talojen seinillä. Pompejin arkeologisen alueen kunnostamiseen ja säilyttämiseen tähtäävän The Great Pompeii Project’n myötä Pompejin pohjoisella alueella on tehty uusia kaivauksia ensi kertaa vuosikymmeniin. Erityisesti minua kiinnostivat baari ja kaksi yksityistaloa, joita on hehkutettu julkisuudessa. Baarin myyntitiskissä on yksi selvä herjaus: Nicia cinede cacator eli suomeksi suunnilleen ”Nicia, senkin irstaileva paskaperse.” Tämä baari ja herjaus oli nähtävillä lasin takaa.

Vastikään esiin kaivettu baari Pompejissa

Vasta esiin kaivetuissa yksityistaloissa, joille on annettu nimet Casa del Giardino ja Casa di Orione, on paljon seinäkirjoituksia. Muutamia näistä oli jo mainittu julkisuudessa kuten herjaukset Leporis fellas eli "Leporis, sinä imet kullia" ja Lucius cunnilingus eli ”Lucius on vitunnuolija”. Löysin kuitenkin toisenkin Leporis felas-herjauksen, tuon blogitekstin alussa mainitsemani, josta en ollut tietoinen. Näitä Leporis-herjauksia olikin siis kaksi Casa del Giardinon ovensuun molemmin puolin. Lisäksi huomasin, että cunnilingus-herjauksessa ei näytä lukevan Lucius vaan jokin aivan muu nimi, josta kuitenkin oli vaikea saada selvää. Cunnilingus siinä joka tapauksessa mainitaan, joten herjauksesta on kyse.

Leporis fellas = Leporis, sinä imet kullia

Leporis felas [sic] = Leporis, sinä imet kullia

Kadonneiden seinäkirjoitusten lisäksi matkaan liittyi erinäisiä muitakin vastoinkäymisiä. Olin saanut luvan tutustua muutamiin seinistä irrotettuihin seinäkirjoituksiin Pompejin arkeologisessa varastossa, mutta juuri ennen matkaa sain tietää, että varasto onkin kiinni remontin takia. En myöskään saanut lupia Napolin arkeologisen museon varastoihin, joissa säilytetään monia Pompejin seinäkirjoituksia.

Arkeologisen museon piirtokirjoitusosastolla halusin myös käydä, koska siellä oli tiettävästi joitain seinäkirjoituksia esillä. Ensimmäisenä päivänä museossa käydessäni osasto oli kiinni, ja museon vahdit vain kohauttelivat olkiaan tai kertoivat osaston olevan ehkä auki aamupäivisin. Tulin parin päivän päästä aamupäivällä uudestaan ja osasto oli jälleen kiinni. Tällä kertaa minulle kerrottiin, että piirtokirjoitusosasto on auki joskus ensi vuonna! Epäilen tämän olevan keksitty juttu, koska eräät tutut olivat päässeet katsomaan piirtokirjoituksia vain paria viikkoa aiemmin. Yritän keväällä uudestaan lupien kanssa. Kiersin kuitenkin museon muut osastot ja hienon gladiaattorinäyttelyn.

Napolin arkeologinen museo, gladiaattorinäyttely

Tämän Pompejin retken tarkoituksena oli osaltaan myös ottaa selvää, mitkä talot ja kadut Pompejissa ovat auki yleisölle ja mihin tarvitaan luvat. Tietojeni mukaan Pompejissa on useita herjauksia vielä olemassa talojen seinillä paikoissa, joihin en tällä kertaa päässyt. Seuraavaa Pompejin matkaa varten aion anoa lisää lupia niin Pompejiin kuin Napolin arkeologisen museon varastoihinkin. Tämä matka on luvassa keväällä 2022.


Seinäkirjoitusten julkaisu: CIL IV = Corpus inscriptionum Latinarum, vol. 4, Berliini, 1871–

Seinäkirjoitusten käännökset ja valokuvat ovat omiani.

Olen kirjoittanut muutamista yllä mainituista herjauksista myös Twitterissä aihetunnisteella #roomalainenherjaus.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen matka, toivottavasti jatkotutkimus onnistuu!

    VastaaPoista