Suomen Rooman-instituutti sijaitsee vuonna 1531 valmistuneessa Villa Lanten renessanssihuvilassa Gianicolo-kukkulan laella. Kukkulan nimi oli antiikissa Janiculum, ilmeisesti siellä sijainneen Janus-jumalan kulttipaikan mukaan. Villa Lantesta avautuu upea näkymä itään yli Rooman keskustan, vaikuttavin näkymä koko Roomassa – ainakin meidän suomalaisten mielestä.
|
Näkymä Villa Lanten loggiasta |
Janiculum-kukkula oli tunnettu maisemistaan jo antiikin Roomassa, kuten voimme päätellä runoilija Martialiksen kuuluisasta kuvauksesta ystävänsä Julius Martialiksen huvilasta:
Julius Martialiksen pieni maatilkku,
hedelmällisempi kuin hesperidien puutarhat,
lepää Janiculum-kukkulan pitkällä harjanteella.
Sen laajat suojaisat sopet
kohoavat kukkuloiden ylle
ja melkein laakea huippu saa nauttia seesteisemmästä taivaasta,
ja kun usva kätkee kiemurtelevat laaksot,
se yksin saa osakseen erityistä valoa.
Korkean huvilan hienot katot
kohoavat kohti kirkkaita tähtiä.
Täältä voi nähdä seitsemän hallitsijakukkulaa
ja mittailla katseellaan koko Roomaa,
samoin Albanovuoria ja Tusculumia,
ja jokaista vilpoista kukkulaa kaupungin lähellä,
vanhaa Fidenaa, pientä Saxa Rubraa,
ja Anna Perennan hedelmiä tuottavaa lehtoa,
joka iloitsee neitseellisestä verestä.
Sieltä voi nähdä matkamiehen
Via Falminialla ja Via Salarialla
mutta rattaiden melua ei voi kuulla,
ettei sekään kiusaisi suloista unta,
jota ei voi keskeyttää laivamiesten, ei vetomiesten huudot,
vaikka Milviuksen silta on aivan lähellä
ja liukuvat laivat lentävä pitkin pyhää Tiberiä.
Isäntä uskoo tämän maatalon haltuusi,
tai paremminkin ehkä kaupunkiasunnon.
Saat tuntea sen kodiksesi: niin hyväntahtoisena ja niin ystävällisenä,
niin kohteliaan vieraanvaraisena se on sinulle avoin.
Voit luulla olevasi Alkinooksen tai juuri rikastuneen Molorkhoksen
velvollisuudentuntoisten kotijumalten hoivissa.
Te jotka pidätte kaikkea tätä vähäpätöisenä,
kesyttäkää nyt sadalla kuokalla
viileä Tibur tai Praeneste
ja antakaa yhden maamiehen käsiin Setian rinteet,
kun taas minun mielestäni ne voittaa
Julius Martialiksen pieni maatilkku.
(Mart. 4,64; Raija Vainion käännös)
Villa Lante rakennettiin paikalle, jossa sijaitsi roomalaisten rakennusten jäänteitä. Osa näistä tukimuureista on edelleen nähtävissä itäisen julkisivun alaosassa. Näitä rakenteita ei ole pystytty tarkasti tutkimaan eikä rakennuksen alkuperäistä tarkoitusta tunneta. Villa Lanten rakentajat 1500-luvulla kuitenkin ajattelivat Villa Lanten sijaitsevan samalla paikalla, tai ainakin lähellä sitä paikkaa, jota Martialis kuvaa edellä mainitussa runossaan. Tästä muistona on Villa Lanten loggian seinällä ote Martialiksen runosta.
|
"Täältä voi mittailla katseellaan koko Roomaa." |
Ei ole kuitenkaan täysin selvää, onko harjanne, jolla Villa Lante sijaitsee, se paikka, jonka näkymiä Martialis runossaan kuvaa. Monet runon yksityiskohdat eivät sovi yhteen sen kanssa, mitä antiikin Janiculum-kukkulalta olisi voinut nähdä. Kukkulalta saattoi kyllä hahmottaa Rooman seitsemän kukkulaa joen itäpuolella, nähdä Albanovuoret ja Tusculumin etelässä, ja tunnelma siellä oli varmasti seesteisempi kuin Rooman meluisilla kaduilla kuten Martialis runossaan kuvaa. Sen sijaan esimerkiksi Fidenae ja Saxa Rubra pohjoisessa olivat liian kaukana näkyäkseen Janiculumille, samoin Milviuksen silta ja Via Salaria, joka johti Roomasta koilliseen.
Näiden epäjohdonmukaisuuksien vuoksi eräät tutkijat ovat halunneet sijoittaa Julius Martialiksen huvilan pohjoisemmaksi nykyisen Monte Mario -kukkulan rinteille. Sieltä olisi paremmin voinut erottaa muun muassa Milviuksen sillan ja Via Flaminian. Tutkijat olettavat, että Janiculumilla olisi antiikissa voitu tarkoittaa koko kukkulajonoa Tiberin länsipuolella. Sen sijaan Anna Perennan kulttipaikka, joka löydettiin vuonna 1999 Pariolin kaupunginosasta, on katveessa myös Monte Mario -kukkulalta.
Martialiksen kuvaus ei siis täysin sovi Janiculumille eikä Monte Mario -kukkulalle. Luontevin tulkinta on, ettei Martialis pyrkinyt kuvaamaan yhtä todellista maisemaa, vaan otti taiteellisia vapauksia luodakseen mielikuvan seesteisestä maalaisidyllistä etäällä kaupungin melusta. Toisaalta hän halusi liittää kuvauksen paikkoihin ja näkymiin, jotka olivat roomalaisille lukijoille tuttuja.
|
Rooma nähtynä Villa Lanten terassilta
|
Vaikka Martialiksen runo ei suoraan istu Villa Lantesta avautuvaan maisemaan, haluan silti ajatella, että Martialis on liikkunut Janiculumilla ja nykyisen Villa Lanten alueella, koska hän kuitenkin sijoitti Julius Martialiksen huvilan juuri tälle kukkulalle. Villa Lanten terassilla Roomaa ihaillessa voin kuvitella, miten tämä sama maisema vuosisatoja sitten on inspiroinut Martialista, jonka runoja itse täällä nyt tutkin.
Lähteet:
Kajava, M., "La Villa Lante al Gianicolo e la villa di Giulio Marziale", teoksessa Villa Lante al Gianicolo: storia della fabbrica e cronaca degli abitatori, toim. T. Carunchio & S. Örmä, Roma: Palombi Editori, 2005.
Karivieri, A. & Örmä, S., Villa Lante al Gianicolo, Roma: Institutum Romanum Finlandiae, 2018.
Moreno Soldevila, R., Martial, Book IV: a Commentary, Leiden – Boston: Brill, 2006.
Gideon Nisbet, blogikirjoituksia: Illinc, Impossible vistas, a speciality, Martial on Monte Mario: coda
Karttapohjan lähde: Google Maps
Valokuvat ovat omiani.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti